Jarno P. S. Eerola Suoraa puhetta!

Eduskunnassa asiat ratkaistaan kahvikuppikunnissa

Iltalehti uutisoi tänään seuraavasti: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014020617892193_uu.shtml

Nyt on pakko ihmetella varsinkin Osmo Soininvaaran kommentteja. Hänen mielestää aloitteet ja kirjalliset kysymykset ovat turhia eduskunnassa. Mitä ihmettä? Olen aina luullut, että kansanedustajan tehtävä on edustaa kansaa ja tuoda kansalaisten asioita ja mielipiteitä esille valtiollisessa päätöksenteossa. Suomessa on äänestysaktiivisuus laskussa ja suurin syy siihen on se, ettei kansa tiedä mitä eduskunnassa tehdään ja pitää koko instituutiota niin turha, ettei halua vaikuttaa sen valintaan edes äänestämällä. Tällaiset Osmon lausunnot omat omiaan vielä laskemaan äänestysaktiivisuutta, joka on nyt vielä korostuneessa asemassa, kun EU-vaalit ovat tulossa. Aloitteet ja kirjalliset kysymykset ovat juuri se keino, jolla kansanedustajat saavat läpiväkyvyyttä toimiinsa ja samalla asioista kiinnostuneet ihmiset voivat niihin tutustua, koska ne ovat julkisia dokumentteja.

Osmo totesi, että menee mielummin ministerin kanssa kahvittelemaan, kuin tekee aloitteen asiasta. Tällä kommentilla hän myöntää, että asiat päätetään tällä hetkellä kahvikuppikunnassa. Tällainen menettely sopii usein työpaikoille, jossa ihmiset ovat kiireisiä ja ainoat yhteiset hetket ovat tupakkakopissa tai kahvipöydän ääressä. Siellä voidaan asioista päättää notkeammalla tavalla ja yritystä hyödyntävästi. Eduskunta on taas aivan väärä paikka tällaiseen toimintaan. Mielestäni asiat pitäisi sopia ja keskustella avoimesti. Olisi myös tärkeää, että kansanedustajan toimista jää jokin virallinen jälki kirjoihin ja kansiin. On tietysti luonnollista, että asioista keskustellaan myös epävirallisesti, mutta on aika ihmeellistä kehdata väittää, ettei virallisesti pysty vaikuttamaan ja sen takia käyttää epävirallisia kanavia. Laiskuutta sanon minä! Mutta onhan se hyvä, että Osmo on yhden aloitteen saanut tehtyä ja sekin on niin tärkeästä asiasta kuin vapaaehtoiset pyörätiet! WTF!

Ministerit toimivat eduskunnan alaisuudessa ja kaiken ministeriohjauksen tulisi mennä virallisia kanavia pitkin. Tässä asiassa Arja Juvonen on mielestäni toiminut erittäin hyvin, vaikkakin opposition edustajana varmaan välillä tuntuukin turhauttavalta tehdä aloitteita ja kirjallisia kysymyksiä, koska harvemmin ne saavat kannatusta sateenkaarihallitukselta. Tämä on myös esimerkillistä toimintaa kansalaisten mielipiteiden huomioimisessa ja olisi toivottavaa, että olisi enemmän Arjan kaltaisia edustajia, jotka tekevät aloitteita ja kysymyksiä aiheellisista aiheista. Täytyy muistaa, että turhan päiväisten aloitteiden ja kysymyksien teko on oikeasti turhaa ja kallista. Sellaisena muuten oikeasti pidän tuota vapaaehtoinen pyörätiehanketta, johon varmasti on mennyt rahaa tuhansia euroja turhaan. Arja on myös osoittanut todistettavasti, että nykyinen systeemi toimii. Hän on nostanut muutamia asioita yleiseen tietoisuuteen ja siten päässyt vaikuttamaan hallituksen päätöksentekoon.

Nykyisessä systeemissä on varmasti parannettavaa, mutta on turha rutista systeemistä, joka on käytössä. Sen kanssa pitää elää. Ihan niin kuin kansalaiset elävät kansanedustajien tekemien päätöksien kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat