Jarno P. S. Eerola Suoraa puhetta!

Yhdistystoiminta tarvitsee erilaisia ihmisiä - vai tarvitseeko?

Yhdistystoiminnassa olevat ihmiset voi jakaa 10 eri luokkaan:

 

1. Hengaajat, Hengaajalla ei ole yhdistystoiminnan kannalta mitään merkitystä. Ei käytä edes äänioikeuttaan.

2. Wannabeet, Wannabe tahtoo olla yhdistystoiminnassa aktiivisesti mukana, mutta ei ymmärrä yhdistystoiminnan lainalaisuuksia ja saattaakin aiheuttaa toiminnallaan enemmän tuhoa sekä sotkua kuin hyötyä.

3. Hämmentäjät, Hämmentäjän tarkoitus perät ovat tuntemattomat, mutta hänellä on tarve puuttua joka asiaan. Hämmentäjä toimii myös erittäin usein muiden selän takana ja saattaa aiheuttaa tahtomattaankin isoa tuhoa.

4. Minäminä-tyypit, Minäminä-tyyppi ajaa häikäilettömästi omaa etuaan, eikä ajattele muita jäseniä tai yhdistystä. Yhdistys on vain häntä varten ja muiden täytyy toteuttaa hänen tahtoaan. Minäminä-tyyppi on vaarallisin toimija yhdistyksessä.

5. Pelurit, Peluri ottaa yhdistystoiminnan pelinä ja käyttää muita ihmisiä pelinappuloina. Pelurilla on aina useampia pelejä käynnissä, eikä häntä haittaa vaikka yhden pelin häviäisi, koska toinen peli voittaa silloin.

6. Lakeijat, Lakeijalla ei ole omia mielipiteitä. Hakeutuu Minäminä-tyypin tai Pelurin lakeijaksi ja alkaa toteuttamaan näiden tahtoa sekä levittämään heidän sanomaansa. Valmis myös tarvittaessa likaiseen työhön, jos isäntä niin vaatii. Isäntä yleensä palkitsee lakeijan hyvin esim. luottamustehtävillä ja lakeijan yleneminen saattaa olla nopeaakin.

7. Kunnian kerääjät, Kunnian kerääjä vie muiden tekemistä asioista kunnian itselleen. Esittää usein jonkun muun ihmisen teot tai sanomiset ominaan. Saattaa tehdä omiakin aloitteita, jotka muut saavat toteuttaa. Kun homma on valmis niin kunnia kuuluu hänelle, koska idea oli hänen.

8. Helmien noukkijat, Helmien noukkija ottaa parhaat helmet kasasta itselleen. Toimii vaivihkaa, mutta helmien ollessa jaossa tuo itsensä erittäin vahvasti esille ja vaatii parhaat kappaleet itselleen. Helmien noukkija saattaa kerätä valtaisan potin nopeallakin aikataululla, eikä hänelle mikään riitä.

9. Tittelin kipeät, Tittelin kipeä haluaa itselleen jonkin tittelin. On aivan sama mikä titteli on kyseessä, kuhan siinä hommassa ei joudu tekemään mitään. Osallistuu kokouksiin  ja tapahtumiin silloin tällöin, mutta hänellä ei ole mitään annettavaa toimintaan ja vaikka olisikin niin hän ei niin halua tehdä. Titteli riittää ja mitä komeampi se on niin sen parempi.

10. Yhteisen edun ajajat, Yhteisen edun ajajat muodostavat 1-10% jäsenistöstä. Nämä ihmiset ymmärtävät yhdistyksen tarkoituksen sekä toiminnan ja ajavat sen jäsenistön etuja tasapuolisesti. Näillä ihmisillä on tunteen paloa toimintaa kohtaan ja uhraavat usein itsensä yhdistystoiminnalle. Valitettavasti em. ryhmät 1-9 kuluttavat tällaiset ihmiset loppuun ja tunteen palo toimintaa kohtaan pääsee sammumaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat